Tapas opskrifter
Tapas er snacks eller små bidder af mad, der serveres på tapas-barer og -restauranter over hele Spanien (og efterhånden også resten af den vestlige verden). Tapas er traditionelt en billig spise og det er derfor en god måde at prøve en masse forskellige spanske retter af på uden at overfylde maven eller tømme pungen.
Tapas fænomenet oplever i øjeblikket en stigende popularitet udenfor Spanien og således er det også nået til Danmark, hvor flere og flere tapas-barer i øjeblikket skyder op rundt omkring i landet, ligesom man ser en voksende interesse for at lave sin egen tapas hjemme i køkkenet.
Tapas opskrifter
Tapas er som sagt et udpræget spansk fænomen. Når dette er sagt kan Tapas variere meget fra region til region og opskrifterne har udviklet og ændret sig gennem årene. I middelalderen betød den udbredte fattigdom at de vigtigste ingredienser i Tapas var brød og oliven, der var billigt, mættende og lettilgængeligt.
I dag er paletten af ingredienser dog betydeligt bredere, hvor kød (ofte skinke eller pølse), fisk og skaldyr, mejeriprodukter (primært ost), æg samt en masse grøntsager ofte vil indgå i et typisk Tapas måltid.
Her på 3retter.dk har vi samlet et bredt udvalg af typiske spanske tapas opskrifter. Vi har fokuseret på de mest traditionelle tapas typer, da de i langt de fleste tilfælde står som fundamenter for de mere moderne og eksperimenterende tapas. Langt de fleste tapas opskrifter er kendetegnet ved en høj grad af frihed i forhold til valget af ingredienser. Dette er et meget karakteristisk træk ved Tapas: Der er stor mulighed for eksperimenter og en legende og kreativ tilgang til madlavningen er helt legitim. Så prøv dig frem – det er helt tilladt!