Pizzaens historie
Pizza er en moderne favorit over hele verden, men spørgsmålet er hvordan denne herlige spise er opstået?
Ideen til pizza stammer modsat hvad man ellers skulle tro ikke fra Italien, men derimod Grækenland. Grækerne var de første til at bage flade, runde brød og putte forskellige ting på toppen sammen med en kombination af olivenolie og forskellige krydderier. Var tomaten blevet opdaget på daværende tidspunkt, ville grækerne med garanti også have anvendt den!
Opfindelsen af den italienske pizza
Den første til at skabe den klassiske italienske pizza var bageren Raffaele Esposito fra Napoli, Italien. Ifølge legenden ville Esposito skabe en slags brød, der ville adskille sig fra alle andre brødtyper, der blev solgt i Napoli. Han startede med blot at tilføje ost på toppen af brødet, men siden tilføjede han også sauce under osten og lod dejen tage form af en stor rund kage.
Hans opfindelse blev straks et stort hit og Esposito fik til opgave at lave en pizza til Kong Umberto og Dronning Margherita af Italien under deres besøg i Napoli i 1889. Han lavede en pizza med tre farver: Hvid ost, rød tomatsauce og grønne basilikumblade, der skulle afspejle det italienske flag og vise hans loyalitet til sit land. Skaberværket blev navngivet Margherita Pizza efter dronningen og blev en stor succes.
Pizzaen udbredes og udvikles
Pizzaen blev hurtigt spredt til lande som Amerika, England, Frankrig og Spanien, dog uden i starten at opnå den store succes. Dette ændrer Anden Verdenskrig dog på. Under besættelsen af italiensk territorium smagte mange amerikanske og europæiske soldater pizza og bragte mindet med hjem til deres hjemlande. Dette satte for alvor skub i pizzaens internationale udbredelse.
Siden har pizzaen fra den oprindelige Margherita udviklet sig i en masse forskellige retninger.
I dag findes der næsten ligeså mange pizzatyper, som der findes nationaliteter. Eksempelvis har amerikanerne lavet en særlig deep pan variant, der i bedste amerikanerstil er en sand kaloriebombe med ekstra tyk bund, ekstra ost og en sand pærevælling af forskellige toppings.
I Danmark har man tilføjet råvarer som cocktailpølser og bacon, ligesom danske indvandrerpizzeriaer har kædet produkter som kebab og tyrkisk pølse sammen med, hvad vi forstår ved en pizza. At pizzaens indtog som danskernes foretrukne fast food spise så desværre også har medført en øget konkurrence på prisen, hvilket i mange tilfælde er gået hårdt ud over råvarekvaliteten, er en ærgerlig følgevirkning, der potentielt på sigt kan true pizzaens omdømme.
Udviklingen af den klassiske italienske pizza har dog heller ikke stået stille. Den kan i dag fås med en lang række forskellige toppings og ostetyper samt i en særlig indbagt variant – den såkaldte calzone.
Ligesom det er tilfældet med alt andet mad, er pizzaen ej heller et statisk fænomen. Den udvikler sig derimod konstant! Således peger de nyeste tendenser i retning øget fokus på kvalitet og brugen af økologiske råvarer, ligesom det indenfor de seneste par år er blevet muligt at bestille sundere varianter med mindre ost og en bund af fuldkorn.
Her har du vores 5 mest populære opskrifter på hjemmelavet pizzadej: