Pasta typer
Pasta er det overordnede begreb der anvendes til at beskrive italienske varianter af nudler fremstillet af mel, vand og æg. Igennem tiderne har italienerne opfundet mere end 300 forskellige pasta typer, så der er ikke noget at sige til, at man kan blive lidt forvirret over det store udbud!
Grundlæggende findes pasta i to forskellige kategorier, tørret eller frisk, der yderligere kan antage to forskellige grundlæggende former, nemlig lang eller kort. Inden for disse grundlag findes der en lang række forskellige varianter.
Hos Bonzo finder du lækker økologisk pasta, samt færdiglavet pastaretter – klik her for at se mere.
I denne guide kan du se billeder og korte beskrivelser af de mest populære typer af pasta.
Forskellige typer af Pasta
Billede | Type | Beskrivelse |
---|---|---|
Acini de Pepe | Meget lille, perle-formet pasta type. | |
Bucatini | Tykke, hule, sugerørslignende pasta. | |
Bumbola | Pasta formet som en bi. | |
Cannelloni | Kød-fyldte pastarør. | |
Capelli d’Angelo | Englehårs pasta. Den tyndeste lange pastaform. | |
Conchiglie | Pasta formet som en muslingeskal. | |
Capellini | Meget tynde, runde pastatråde. | |
Cavatappi | Rørformet pasta formet som en proptrækker eller spiral. | |
Cresti di Gallo | Brun pasta formet som en bue. | |
Ditali / ditalini | Korte pastarør, der ligner makaroni. | |
Farfalle | Medium stor pasta, formet som en butterfly. | |
Fettuccine | Flade og brede pastatråde. | |
Fusilli | Hul, proptrækker- eller spiralformet pasta. | |
Gemelli | Mellemstor pastatype der er formet som to korte stykker sammensnoet spaghetti. | |
Gnocchi | Små melboller lavet af kartofler, mel eller gryn. | |
I gomiti | Kort og buet, rørformet pasta formet som en halvcirkel. | |
Lasagne | Flad pastaplader der er ca. 6 cm brede og 25 cm lange. | |
Linguine | Smal, flad pasta. | |
Lumache | Snegle-formede pastaskaller. | |
Lumaconi | Store pastaskaller. | |
Mostaccioli | Diagonalt skåret, rør-formet pasta. | |
Makaroni | Pastarør der både kan være lange og korte. | |
Orecchiette | Lille øreformet pastatype. | |
Orzo | Pasta, der normalt bruges i supper. | |
Penne rigate | Diagonalt skåret rør-formet pasta med riflet overflade. | |
Perciatelli | Tykke, hule pastatråde. | |
Radiatore | Kort, riflet og “pjusket” pastatype | |
Ricciolini | Ca. 5 cm lange pastastrimler, let snoede. | |
Rotelle | Pasta formet som et hjul. | |
Ravioli | Pastapuder fyldt med kød eller spinat. | |
Rigatoni | Store, ribbede rør. | |
Rotini | Proptrækker- eller spiralformet pasta, cirka 3 cm lange. | |
Spaghetti | Runde, tynde pastatråde. | |
Tagliatelle | Tynde strimler af båndpasta. | |
Tortellini | Små pasta-“hatte” med kødfyld. | |
Trenette | Lange, smalle strimler af pasta. | |
Vermicelli | Runde, tynde pastastrenge – tyndere end spaghetti. | |
Ziti rigati | Mellemstor rørformet pasta, let buet. |
Kunne du tænke dig, at kaste dig ud i at lave nogle lækre pastaretter? Så tag et kig på nogle af vores pasta opskrifter:
- Opskrift på røget laks med pasta
- Opskrift på pasta med tun