Kornsorter til brød og bagning
Brød og er bliver en videnskab! Indenfor de seneste år er brødbagning af ældre kornsorter blevet trendy, eftersom visse ældgamle kornsorter igen bliver dyrket på dansk jord. Kornsorterne Svedjerug, Ølandshvede og Scalin bliver i dag dyrket og solgt til hjemmebageren, som kan eksperimentere i sin bagning med smag, krumme og aroma med disse hidtil uprøvede korn- og meltyper i vores tid.
Svedjerug
Et fund i en norsk bjælkehytte gjorde det muligt at gendyrke Svedjerugen, som ellers var en uddød rugsort, som vore forfædre dyrkede. Svedjerugen er særlig, da den bliver 2,5-3 meter høj og har en udpræget mild smag af rug, som fremtræder særligt i nybagt brød. Svedjerug blev oprindeligt dyrket med svedjebrug, som er en særlig dyrkningsform, hvor man brænder et stykke skov ned og sår sæden i asken. Asken er ren, næringsrig og uden ukrudt. Når ukrudtet igen skyder frem gentages processen med et nyt stykke skov.
Ølandshvede og Scalin Vårhvede
Hvedesorten er flere tusinde år gammel og den mest dyrkede kornsort i verden. Ølandshveden stammer fra den svenske ø Øland og blev i 2003 spredt til genopdyrkning. Ølandshveden er en blanding af hvede og spelt, har et højt protein- og glutenindhold og er god til at give kraft og sødme til smagen i bagværket. Ølandshveden har lang holdbarhed og kan med fordel anvendes til madbrød og sødere bagværk. Scalin Vårhvede er en ældre kornsort fra Schweiz, ligeledes med et højt protein- og glutenindhold.
Falslevgård Mølle
Falslevgård Mølle, som ligger ved Mariager fjord, dyrker nyere og ældre kornsorter uden brug af stråforkortere og sprøjtemidler. Kornet sælger de videre som korn og nymalet mel til profesionelle og hjemmebagere.
alslevgård dyrker ældgamle kornsorter som bl.a. svedjerug og ølandshvede, som vore forfædre gjorde det. Disse kornsorter giver saftigt brød med sprød krumme og har en anden hvedesmag end de hvedesorter, som vi kender fra nyere tid.