Kornkværne til mel
Kornkværne er kværne, som anvendes til at male korn til mel med. Kværnene er enten manuelle eller elektriske, og de kan også anvendes til at male andre råvarer end korn med, som f.eks. bønner, ris og majs. Det friskkværnede mel øger kvaliteten mærkbart i bagværk og tilfører en fyldigere aroma, smag og krumme til brødet, som fryder sanserne.
Hvorfor male sit eget mel?
Der er mange fordele ved at male sit eget mel! Du bestemmer selv, hvor fint eller groft dit mel skal males, smagen træder bedre frem i bagværket, og du får altid et rent produkt, som du ved nøjagtig hvad indeholder. Dertil sammensætter du selv din melblanding af de råvarer, som du ønsker at arbejde med. Friskkværnet mel hæver desuden bedre op uden brug af hvidt mel i dejen. Derved kan du bage rent fuldkornsbrød, som hæver fint op selv uden blanding af melsorter.
Hvordan anvendes kornkværne?
Fremgangsmåden varierer fra kværn til kværn, men hovedsageligt består en kornkværn af en tragt, møllesten, motor og et kabinet. Når du skal male mel, hælder du hele kerner og korn ned i kværnens tragt, som fører kornet til møllestenene, som maler kornet til mel. Dernæst hældes dit mel ud gennem et mundstykke foran, som du kan sætte en beholder foran.
Hawos kornkværne
Hawos er et tysk mærke, som laver kværne til korn og andre råvarer. Hawos kornkværne er udført i tidsløst brugervenligt design, har stærke motorer, er relativt støjsvage og i høj kvalitet, således at de er gode til både begyndere og garvede bagere i hjemmekøkkenet. Kornkværnene bliver fremstillet i Tyskland og Østrig i bæredygtigt holdbart materiale, som sikrer, at du kan få glæde af kornkværnene i mange år fremover.
Tips og tricks til maling af mel
Vælg gode råvarer: Når du maler mel får du det bedste resultat ud af hele korn af høj kvalitet. Dette kan købes i specialforretninger og gårdbutikker samt hos velassorterede supermarkeder. De gode råvarer forbedrer din oplevelse og kvaliteten på dit produkt.
Brug melet, mens det er friskt: Det er altid mest optimalt at bruge mel med det samme. Efter et par dage begynder en nedbrydningsproces af kornet, som melet er malet af, hvilket får kvaliteten til at falde. Friskmalet mel giver derfor en helt anden smagsoplevelse, krumme og aroma end det mel, som du finder i supermarkederne, som har gennemgået en længere proces fra kværn til hylde.
Friskkværnet mel kan bruges til andet end brød: Dit friskkværnede mel er ideelt at bruge til brødbagning, men også til mange andre formål i køkkenet, som f.eks. jævning af saucer, gryderetter, panering, kagedej osv.
Melstøv: Hvis din melkværn støver, kan du lægge et viskestykke over den, når den maler, som vil fange støvet for dig.
Rengøring af melkværnen: Rengør din melkværn med en støvsuger. Det er nemt og hurtigt.