En heldig kartoffel og andre kartoffeludtryk

SPONSORERET| 0 kommentarer | On : 14. november 2017 | Kategori : Kartofler

Jeg ved det. Vi har nu bevæget os over i den mere kuriøse afdeling! Sagen er den, at mens jeg tidligere i dag sad og skrev en ny kartoffel opskrift, kom jeg pludselig i tanke om udtrykket ”en heldig kartoffel” og blev efterfølgende nysgerrig efter at finde ud af, hvor i alverden udtrykket stammede fra. Heldigvis har man gode, gamle Google til at hjælpe sig med den slags problemer!

Ifølge Dansk Sprognævn kan ”en heldig kartoffel” spores helt tilbage til midten af 1800-tallet, hvor talemåden blev brugt af de danske sørøvere. ”En heldig kartoffel”, som betegner en utrolig heldig person, stammer sandsynligvis fra den gamle sømandsleg ”lade kartoflen gå”. Her stod en flok sømænd i en rundkreds og lod en lille genstand, typisk en kartoffel, vandre rundt fra mand til mand, mens en person i midten forsøgte at få fat i den. Hvis ikke det lykkedes for personen, sagde man, at den var ”en heldig kartoffel”!

Andre kartoffeludtryk

Forleden var jeg ude at kigge på boliger sammen med en god kammerat. På et tidspunkt sagde han, at det var vigtigt at ejendomsmægleren ikke fik indtrykket af at jeg var ”en varm kartoffel”.

Jeg havde nok en fornemmelse af, hvad han mente, men bestemte mig alligevel for at undersøge sagen nærmere. ”En varm kartoffel” har ikke samme lange historie som ”en heldig kartoffel”, men stammer formodentlig fra engelsk, hvor udtrykket ”a hot potato” har den samme betydning. Udtrykket kommer fra at kartofler kan være så varme, at de er ubehagelige at have i munden og betegner en sag eller et emne, som ingen ønsker at tage sig af.

Jeg kan med andre konstatere at min kammerat må have taget fejl, da han (formodentlig) brugte udtrykket i betydningen: En der vil købe hurtigst muligt og for enhver pris!

Andre udtryk igen behøver til gengæld ikke den store forklaring. Således ved de fleste, hvad man taler om, hvis en person ”ligner en sæk kartofler” eller hvis en dreng skal ud og ”hælde vandet fra kartoflerne”!

Kender du til flere kartoffeludtryk, så del dem endelig med os andre i kommentarfeltet nedenfor. Meget gerne sammen med en forklaring på hvad de betyder!

Kilde: https://fyens.dk/artikel/den-heldige-kartoffel-har-r%C3%B8dder-i-1800-tallet

Del denne artikel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *