10 cookies bagetips
Vil du have et perfekt resultat på dine hjemmelavede cookies kan du med fordel følge nedenstående tips og retningslinjer.
1. Brug altid blødgjort smør
Blødgjort smør gør det meget lettere at piske en lækker, luftig og flødeagtig dej. Gør det derfor til en vane altid at anvende blødgjort smør når du bager cookies, der indeholder smør.
2. Bland smør og sukker grundigt
Det er vigtigt at blande sukker og smør så grundigt, at blandingen skifter til en lysere farve og fremstår let og luftig. Dette giver til hver en tid det bedste resultat.
3. Tjek udløbsdatoen på dit bagepulver
Der kan gå lang tid imellem at man bruger bagepulver. Derfor er vi mange, der har noget gammelt bagepulver stående, der for længst har overskredet den sidste holdbarhedsdato. Gammelt bagepulver mister sin evne til at lade dejen hæve og skal derfor smides ud.
4. Husk at afmåle melet korrekt!
Det kan måske virke overflødigt at nævne, men alle ingredienser skal naturligvis afmåles korrekt. Dette gælder også for melet som mange ellers kan have en tendens til at tilsætte efter behag. Dette er ikke en god idé når man bager cookies!
5. Slå æggene ud i en separat skål
Dette sikrer dig, at du undgår skaller og at æggene er friske og gode FØR de kommer i dejen! Dette er ikke kun et godt råd i forbindelse med bagning af cookies, men et godt bagetips i almindelighed.
6. Tilsæt æggene et ad gangen
Det er vigtigt at det første æg er godt indarbejdet i dejen før det næste tilsættes. Bare tænd din håndmikser og lad den køre mens du tilsætter æggene.
7. Tilsæt de tørre ingredienser langsomt
Tilsæt de tørre ingredienser lidt ad gangen. Det giver melet tid til at absorbere de fugtige ingredienser og giver en mere jævn og glat dej.
8. Stop med at blande så snart de tørre ingredienser er indarbejdet i dejen
Når man blander mel i længere tid udvikles der gluten tråde, hvilket vil give en hård og tør cookie. Det ønskede resultat er derimod en blød og fugtig cookie. Sandsynligheden for at opnå et sådan resultat stiger hvis man stopper med at blande, så snart den sidste del af de tørre ingredienser er blevet indarbejdet i dejen.
9. Bland chokolade, tørrede frugter og nødder med håndkraft
Chokolade, nødder, tørrede frugter og andre af den type ingredienser bør vendes forsigtigt i dejen med en træske. Derved sikrer du dig at de ikke brydes og at dejen ikke overblandes (jævnfør punkt 8).
10. Bag dine cookies til kanterne er gylden brune.
Det er vigtigt at huske at bagetiderne i vores cookies opskrifter til enhver tid er vejledende! Bagetiden afhænger af en række parametre som ovntemperaturen (der sjældent er angivet helt præcist), størrelsen på dine cookies, om du bruger varmluft eller ej osv..
Følger du disse enkle bagetips, vil du næsten med garanti opnå et bedre resultat. Held og lykke!