Forskellen på is: Is, gelato, sorbet, sherbet og granita

SPONSORERET| 0 kommentarer | On : 14. november 2017 | Kategori : Dessert

Sommer er højsæson for is, og vi glæder os allerede til at lave en masse dejlig is. Der findes flere varianter og utallige smagsvarianter, så hvor skal man starte? Læs med her, bliv klogere på forskellen på is og find din favorit.

Klassisk is

Klassisk is er i traditionel forstand baseret på mælk, fløde, sukker og æggeblommer. Når denne masse blandes og fryses giver det en blød overflade med cremet konsistens, som vi kender som velsmagende “gammeldags is”. Se en opskrift på klassisk vanilje is her.

Gelato

Gelota er en italiensk udgave af den klassiske is. Den har stort set samme base af mælk, fløde, sukker og æggeblommer, men forskellen ligger i sammenblandingen og frysningen. Gelato blandes langsommere end klassisk is, hvilket betyder at mindre luft indkorpereres i isen. Dette betyder, at gelato er mere kompakt i konsistensen. Dertil fryses gelato ved en varmere temperatur end klassisk is, hvilket medvirker at isen bliver blødere og får en mere silkeagtig struktur.

Sorbet

Sorbet er is typisk uden mælkeprodukter og æg, baseret på frugtjuice eller smagstilsat vand og sukkerlage. Sorbet sammenblandes mere eller mindre på samme måde som klassisk is, men ændringen i ingredienserne giver en lettere og mere frugtagtig smagsoplevelse. Sorbet har en sneagtig og blød tekstur. Se en opskrift på jordbær sorbet her.

Sherbet

Sherbet minder meget om sorbet, men indeholder typisk en smule mælk eller fløde som modstykke til frugtsaften.

Granita

Granita er det samme som sorbet – bare lavet i hånden. Væsken er hældt i en form og frosset i den. Undervejs i frysningen røres der i isen med faste intervaller for at undgå klumper og krystalisering. Dette giver en sorbet med en mere flaget struktur – dog med samme gode smag!

Del denne artikel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *